Bens i falcons a les vinyes de Menorca

Menorca ja produïa vi al segle XIII però en el XIX una plaga va arrasar totes les vinyes. Ara ha recuperat aquest producte que té el distintiu geogràfic de Vi de la Terra Illa de Menorca.

Has visitat algun celler de Menorca? Jo vaig estar fa poc a Binifadet, una de les de major producció. La vista de les vinyes és preciosa tot i que encara no hi ha raïms a l’abril. Fileres ordenades i netes, olor de terra mullada, …. un harmoniós paisatge.

Entre parets de roca

Silvia ens va explicar el procés fins arribar als cellers on s’emmagatzemen els barrils i es preparen les ampolles, una a una. Unes instal·lacions excavades directament a la roca el que manté l’ambient i la temperatura adequada.

Untitled design (20)

Vam acabar la visita amb el tast d’una selecció dels seus vins. Negre, blanc, rosat i un deliciós cava menorquí. Asseguts a la terrassa amb el sol colant-se entre les escletxes del bruc que ens protegeix de la humitat, vam provar el formatge de cabra al vi i les melmelades de vi.

Sabors nous que milloren amb la qualitat de la copa de vi que provo. El seu color és vermell intens, el seu sabor, lleuger i afruitat. Deliciós.

El gust de la tramuntana

El bon clima de Menorca i la seva terra de gres és ideal per al cultiu de les vinyes. Al voltant veuràs la tradicional paret seca que acull les plantes del vent del nord. La tramuntana aporta als seus fruits el gust salat de la mar que ens envolta.

El vi de la Terra de Menorca requereix de tècniques tradicionals per aconseguir els millors raïms. Una verema acurada, amb mim, recollint el raïm quan és el moment adequat per aconseguir la millor qualitat.

Un cavaller del segle XVI

Ferrer de Muntapalau era l’amo de les terres on actualment es conrea el vi que porta el seu nom. Va ser un heroi local, defensor del rei Jaume III i aficionat a les justes cavalleresques amb llança que es desenvolupaven a la Plaça del Born de Ciutadella.

És el primer vi de Menorca en aquesta etapa de vinya nova que va iniciar la seva comercialització a finals dels anys 80.

Untitled design (21)

Els falcons controlen les vinyes

Al nucli de la Reserva de Biosfera de Menorca, l’Albufera des Grau, es troben les vinyes de Sa Cudia. És una zona mediambientalment protegida que requereix de bones pràctiques ambientals.

Les tècniques d’agricultura ecològica que realitzen inclouen el control dels ocells mitjançant falcons per assegurar el bon desenvolupament dels raïms que creixen entre pastures, oliveres i boscos.

La Ciutadella romana

Al ponent de l’illa Cellers Binitord tenen una petita i exclusiva producció d’un excel·lent vi. Les seves terres conserven els valors naturals que defineixen Menorca. Per no utilitzar herbicides, deixen anar els bens entre les vinyes per controlar les males herbes.

No gaire lluny, Sa Marjaleta, prop de les cales verges del sud, elabora vi negre i vi blanc de gran qualitat. Iamontanum, genitiu de Iamona, el nom de Ciutadella a l’època romana, és el nom que han donat als seus vins i que els identifica amb aquesta zona geogràfica.

El vi negre dels cellers Rubí de la Mediterrània, els vins de Sa Forana o la intensa dedicació de Hort de Sant Patrici, que combina l’elaboració d’un dels productes gastronòmics més autèntics de Menorca, el formatge, amb la producció de vi i d’oli d’oliva, tanquen el passeig enològic per l’illa.

Diuen que un bon vi millora qualsevol menjar, li dóna alegria, … i a més és una beguda sana, sempre amb moderació. Jo et recomano un mos de formatge semicurat de Menorca amb una mica de melmelada de vi. Tot regat amb qualsevol dels vins frescos i aromàtics de l’illa. A que et ve de gust? Com veus, a la rica gastronomia menorquina li sumem avui el millor acompanyament.

Vens amb la teva parella? Prepara-una ruta per conèixer i degustar els vins de Menorca. Un bon allotjament amb vistes al mar, o al camp, o una vila on tindreu més intimitat, li posarà la cirereta a un viatge que sempre recordarà. T’animes?

Comunidad