Les flors s’obren a la primavera de Menorca

Els colors vius de Menorca són potenciats per la floració que succeeix durant el final de l'hivern i l'inici de la primavera. Abunden les flors silvestres, algunes molt vistoses i acolorides. Aquesta és una època ideal per gaudir del camp amb la família.

Has passejat pel camp de Menorca a la primavera? Després del nadal els camps verds de l’illa s’entapissen de groc, floreix la «vinagrella», aquesta planta que pren les voreres de les carreteres, les parets seques i pràcticament envaeix les pastures. És originària del continent africà encara que avui és un habitant europeu més.

Untitled design (3)

Invasores silvestres

Has preparat una excursió? Els barrancs de Menorca t’ofereixen aquesta bonica flor que parteix d’un trèvol. És la Oxalis pes-caprae, planta invasora amb una infinitat de noms populars i que anomemen Vinagrella pel sabor que deixa la seva tija a la boca.

Després de la Vinagrella, el camp adopta ràpidament un intens i bell color encarnat en aparèixer l’Enclòver, Zulla en castellà (Hedysarum coronarium). Emparentada amb els llegums, aquesta planta es fa servir per al farratge i aliment d’animals.

Explica la llegenda que la van introduir els anglesos en el segle XVIII com a pastura; la qual cosa no està del tot clara ja que hi ha qui apunta a un ús ornamental, el bonic color de la seva flor ho justificaria.

Narcisos, encenalls, roselles, crestes de gall o diversitat de margarides tindran el seu torn de floració.

Untitled design (15)

Com insectes a l’herba

Les nenes boniques de la primavera menorquina són les Orquídies. Sí, a Menorca hi ha orquídies silvestres, encara que aquí les anomenem mosques i abelles. Prepara la teva càmera de fotografies per emportar-te un record gràfic de les precioses orquídies que et trobaràs.

Aquestes orquídies mediterrànies, són menudes de mida i no molt fàcils de veure. De moment no estan protegides i no és possible cultivar-les; així que millor no arrencar-les ja que tornen a créixer exactament al mateix lloc.

El nom popular d’aquestes flors ve donat perquè realment semblen insectes. De fet és la manera que la naturalesa ha disposat perquè borinots, abelles, vespes, etc … es posen sobre elles i ajudin a la pol·linització.

Untitled design (14)

Entre les primeres a aparèixer està l’Ophrys Lutea, la mosca groga (abellera groga en castellà). És segurament la més fàcil de veure per la seva gran abundància, és groga amb una taca negra central. La mosca vermella, Ophrys tenthredinifera (Flor d’abella en castellà), el cos sembla una abella té unes fulles de color rosa-vermellós que la fan molt visible i també és abundant.

La mosca negra, Ophrys Bombilifera (orquídia borinot en castellà), és la més menuda i imita un petit insecte amb aletes i borrissol inclòs.

A les Balears tenim l’Ophrys Balearica o «Borinot». Aquesta és doblement espectacular. Té una taca lila que podria semblar l’antifaç d’un superhero i, a més, una forma que imita un minúscul ocellet de grans ulls vermells, tot això amagat entre fulles liles.

La meva favorita és la Mosca blava (mirall de Venus en castellà), l’Ophrys Speculum és menys alta i pel seu color està millor camuflada en el terreny. Té un curiosíssim vora vellutat i una taca blava a la part superior que actua com un figurat mirall sota el sol, d’aquí el seu nom.

Untitled design (13)

La Ophrys Fusca té una tija llarg i estilitzat. La flor sembla un insecte de contorn groc, tot i que em recorda més a uns guants de boxa.

La Ophrys apifera, és una de les últimes a florir d’aquest subgrup d’orquídies i la disposició de franges grogues sobre un fons fosc li dóna un aspecte que justifica el seu nom, Orquídia abella o Abejera.

En boscos i barrancs

Aquestes són només algunes de les flors que podríem trobar del grup de les orquídies a Menorca. No totes creixen sobre els mateixos terrenys i condicions. Les més comunes es troben en vorals i descampats encara que a les zones boscoses i els barrancs trobarem major varietat d’espècies.

Però això no acaba aquí, aquestes plantes també tenen les seves versions albines, exemptes de coloració. Es donen també casos d’híbrids en què l’orquídia que veuran no encaixa en cap descripció ja que és un caprici de la naturalesa i mostra característiques representatives de la particular combinació.

T’agrada la natura? Les passejades pel camp? Les olors i els colors que ens ofereix la primavera? A Menorca podràs conèixer una bona varietat de plantes i flors autòctones. Vols ensenyar als teus fills la diversa i abundant flora menorquina? Les orquídies més curioses t’esperen a l’illa. Preparem una excursió i ¡a cercar mosques i abelles, a veure quantes varietats trobem!.

Luis Ameller
menorcaguides

Comunidad