Les llegendes màgiques de Menorca que t’embruixaran

S'acosten les festes de Sant Joan, cavalls, joc medievals, .... i una ciutat encantada que s'alça sobre la mar. Les llegendes, màgiques i misterioses, t'esperen a Menorca: Parella i Xoroi són una mostra.

Diuen que una ciutat enemiga la va enfonsar a la Mediterrània. O que el braç de terra que unia Mallorca i Menorca va ser pres per forces demoníaques i Déu va decidir submergir-lo en el més profund de la mar.

I diuen els marins que naveguen per allà que, quan hi ha forta maror, es poden veure reflexos vermellosos en l’aigua on, segons expliquen, la ciutat segueix viva. És l’enigmàtica ciutat de Parella.

Parella 2

7 Juanes i 7 Juanas

Si el dia de Sant Joan mires cap a l’oest en el moment adequat podràs veure la ciutat de Parella emergint entre les aigües transparents de Menorca. Fins i tot podràs escoltar, a la llunyania, els sons de les seves campanes. Però durarà poc.

Només si 7 homes que es diguin Joan i 7 dones de nom Joana es troben a la vorera de la mar, es trencarà l’encanteri i la màgica ciutat de Parella sorgirà de les profunditats. La trobada ha de ser casual perquè el sortilegi faci el seu efecte.

Els misteris de la mar

Creus que són els secrets de la mar els que alimenten aquestes llegendes? No és fàcil que quan miris la mar des de Ciutadella vegis l’enigmàtica ciutat submergida. Però t’agradaran els colors que brillen al so de la brisa. Suaus blaus, vaixells navegant, … i si fas una passejada per la costa trobaràs algunes de les millors cales de Menorca. Verges i belles.

A Ciutadella trobaràs allotjaments a prop de la platja i en els quals pots esmorzar amb la teva parella mirant el mar. Sentiràs benestar i podràs gaudir dels encants d’aquesta ciutat. Els palaus del centre i els seus estrets carrers, el port natural, la gastronomia, … i les vistes nocturnes des del Castell de Sant Nicolau.

Parella 1

Un naufragi de llegenda

Una altra història que arriba de la mar ens apropa a Cala’n Porter, al municipi d’Alaior. Era l’època de les invasions islàmiques, quan els pirates envoltaven Menorca per trobar el moment d’assaltar l’illa i als seus habitants.

Expliquen que un moro, supervivent d’un naufragi en aquelles costes, es va amagar en una cova del penya-segat. Es deia Xoroi.

Robava menjar als vilatans per sobreviure. Però ningú l’havia vist mai perquè sempre ho feia emparat en les ombres de la nit.

La història d’amor de Xoroi

Un dia va desaparèixer una noia. Ningú va saber el que havia passat. Amb els anys van deixar de buscar-la però no la van oblidar.

Un hivern va caure una forta nevada. Va estar tota la nit nevant i quan els habitants de la zona es van aixecar van veure petjades en el mantell blanc que cobria la terra.

Xoroi 1

Així van descobrir la cova on Xoroi i la jove del lloc, enamorats, havien format una família. En ser sorpresos, es van abraçar als seus 3 fills per protegir-los. Però Xoroi no volia que li atrapessin i es va llançar a la mar amb el seu fill gran. Mai més es va saber d’ells.

La cova al penya-segat

La llegenda explica que encara queden a la zona descendents d’aquella parella. Les històries i les cançons sobre Xoroi no cessaran. La cova al penya-segat que va ser escenari de l’amor entre la donzella i Xoroi és avui visita obligada per als que vénen a Menorca.

La Cova d’en Xoroi és una gruta natural des de la qual pots veure una meravellosa posta de sol, ballar o, senzillament, fer una copa de l’excel·lent vi que es produeix a Menorca amb la teva parella, mirant l’espectacle del precipici que el separa de la mar.

I, a més, sempre és bona idea anar a Cala’n Porter. Té una bella platja entre els penya-segats i allotjaments tranquils en els quals gaudiràs d’unes vacances inoblidables.

Coneixes més llegendes que succeeixin al costat del mar? A Menorca hi ha moltes històries màgiques i enigmàtiques que t’embruixaran. Vens a conèixer-les i visitar els llocs en què van succeir?

Comunidad