La recepta secreta del gin de Menorca, artesanal i únic

Imagina't asseguda en una terrassa, al costat de la mar. Una brisa suau després d'un dia calorós. La gent passeja amb tranquil·litat. La teva millor companyia? Un gin de Menorca.

Es pot prendre sol, en gotets petits. Acompanyat de llimonada, una combinació que aquí anomenen “pomada”. Amb sifó i una mica de pell de llimona aromatitzant la barreja, és una “pellofa”. Al gin de l’illa se li coneix com Xoriguer, l’única empresa que l’elabora actualment.

gin1

Alambins de coure

A la fàbrica del port de Maó els antics alambins de coure s’alimenten amb foc de llenya. Destil·len gota a gota aquest licor que es fa de manera artesanal amb alcohol fi de raïm, baies de ginebre i herbes.

L’element que li dóna el seu aroma al gin no és de Menorca. Es va intentar conrear plantes de ginebre a l’illa però la calor de l’estiu les crema. Les baies arriben generalment de Catalunya.

Medicina holandesa

Diuen que a la fi del segle XIV un metge holandès va decidir afegir baies de ginebre a l’aiguardent per curar malalties de l’estómac i, fins i tot, com a remei contra la pesta. Així va néixer la ginebra.

Mariners i soldats anglesos es van aficionar a aquesta beguda que van portar al seu país. Diuen que al segle XVIII quan els britànics dominaven Menorca trobaven a faltar poder prendre un got d’aquest licor a les tavernes de l’illa.

Artesans de Maó van decidir llavors començar a elaborar el gin que es va anar consolidant a poc a poc com una beguda popular que se servia en els esdeveniments públics i familiars.

gin

¿Pomada o gin amb llimonada?

Aquest costum ha arribat als nostres dies en què el gin forma part indispensable de les festes populars. Les que se celebren d’aquí a poc a Ciutadella, les de Sant Joan, són les primeres del calendari festiu.

Cavalls, alegria i sentiment desborden els carrers però si has pensat en venir, no demanis una pomada. Et diran que et vagis a la farmàcia. A Ciutadella no han adoptat aquest nom però si demanes un gin amb llimonada et podràs unir a la festa.

Pren aquesta beguda molt freda, fins i tot la serveixen granissada, i et refrescarà. Ja ho has provat?

El secret de la recepta

En Xoriguer guarden gelosament la recepta del gin. La barreja d’herbes que s’uneixen a l’alcohol i els ginebrons és un secret i són les que li donen aquest sabor especial que el distingeix d’altres ginebres.

A la Universitat de Barcelona van fer fa un parell d’anys un estudi sobre les característiques de vuit ginebres diferents. Els investigadors van destacar el gin de Menorca, una beguda que té Indicació Geogràfica, d’elaboració artesanal i no industrial com la majoria.

El gin és transparent, de cos lleuger, amb aromes de fusta, romaní i farigola. S’emmagatzema en barrils de roure fins que s’embotella.

L’ampolla dels pirates

A alguns els agrada i als altres no però el que està clar és que l’ampolla de vidre de color verd i amb una nansa a un costat, és original.

Aquest format és el més habitual i diuen que la nansa prop de la boca de l’ampolla recorda com bevien rom els antics pirates. Es tiraven la garrafa de licor a l’espatlla, ficaven el dit a la nansa, i només havien de girar el cap per beure.

Un gin tònic de Xoriguer

Però el gin de Menorca no està relegat només a les festes populars de l’illa. Si t’agrada prendre un gin tònic de tant en tant, demana-ho amb Xoriguer. Puja amb els teus amics a la terrassa de l’hotel amb vistes al port de Maó. Us acomodeu i podeu degustar aquest combinat amb sabors de Menorca mentre feu plans per demà.

Voleu visitar les destil·leries de gin que hi ha al port de Maó i veure com s’elabora aquesta beguda artesanal? Gaudir d’una “pomada” en les festes dels pobles de Menorca mentre salten els cavalls i sona la música? Prendre un gintònic en una terrassa al costat del mar?

Comunidad