Vols visitar els paisatges que envolten els fars de Menorca?

Sempre vigilants, sobre els penya-segats, guiant amb la seva llum intermitent al marí. Els fars de Menorca compten els seus relats de naufragis i aventures.

A Menorca hi ha 7 fars repartits pel litoral. I en aquest viatge volem visitar-los tots. A cadascú la seva història i el seu paisatge els fan especials.

Favaritx

La silueta del Far de Favàritx, a l’alba, no té preu. Hem matinat per veure sortir el sol en aquest lloc desert, de pedres grises erosionades per la mar i el vent.

Una entrada de roques a la mar on hi ha el far més modern de Menorca. A 47 metres sobre el nivell de la mar. Es va construir el 1922 per acabar amb els naufragis que es produïen a la zona.

Està en el nucli de la Reserva de Biosfera, l’Albufera des Grau. És un paisatge natural que t’atrapa, que barreja la foscor de les pedres amb una vegetació abundant, que té platges verges com Cala Tortuga a prop amb una aigua de color blau intens. Una simfonia de colors a la qual no ens hem pogut resistir.

Escala de cargol de 165 esglaons

Tornem als apartaments a Punta Prima, al costat de la Illa de l’Aire on estem allotjats.

Avui toca dia de platja. Nedem fins aquest petit illot on es troba el far, l’única construcció de l’Illa de l’Aire. A 53 metres sobre la mar i amb una escala de cargol de 165 esglaons que ens acosten al cel.

Bussejar aquí és meravellós. La mar clar ens permet veure tota mena d’animals. Vam pujar a l’illa per veure les sargantanes negres que són un espectacle quan es mouen ràpides entre les pedres.

Artrutx

Una cova sota el far

Estem a Ciutadella, a 7 km. es troba el Far d’Artrutx, únic per la seva característica estructura deguda als canvis que s’han realitzat des de 1859, any en què es va inaugurar.

Al restaurant del far vam gaudir d’unes meravellosa vista. La tarda és clara i veiem les muntanyes de l’illa veïna, Mallorca, amb claredat. Els velers naveguen a prop dels penya-segats i les seves veles donen color al blau turquesa de la mar.

Ens expliquen que les coves subterrànies properes al lloc on s’aixeca el far van dificultar la construcció. Arribaven a produir tremolors a l’edifici i fins van provocar el trencament d’una de les llanternes del far.

Un naufragi que va commocionar Europa

Diuen que una de les millors postes de sol de Menorca es veu des de Punta Nati. Cap allà ens dirigim. Al lloc on es troba és un paratge d’escassa vegetació, agrest i dur.

Maria, una de les del grup d’amics que recorrem Menorca, ha llegit que aquí hi va haver el 1910 un naufragi. El del vaixell francès General Chanzy. De més de 150 persones que viatjaven al vaixell, només va sobreviure una.

El far es va construir en 1913 i emet la seva llum a 42 metres sobre la mar. Pel camí, al qual molta gent arriba amb bicicleta des de Ciutadella, veiem les restes d’unes estranyes construccions de pedra circulars. Són les barraques que diuen que es van construir com a observatori durant la guerra civil. Després les van utilitzar els pagesos com a refugi per al bestiar de les inclemències del temps.

Bufant el mar

A prop del far hi ha un «bufador», un sifó marí. Quan bufa el vent del nord es poden veure columnes d’aigua que surten disparades cap al cel. Un espectacle que no podem gaudir avui perquè el clima és suau i només corre una lleugera brisa.

No estem sols. El sol se’n va i grups d’amics es reuneixen per veure els colors del vespre. Aviat ens embolcalla la foscor. El dia ha estat meravellós i ara ens anem a sopar al port de Ciutadella on ens han dit que es pot menjar un bon peix fresc.

Demà visitarem la resta dels fars. Ens han comentat que la zona del far de Cavalleria és tan bella i té tantes coses a veure que li dedicarem un dia sencer. Us ho contarem.

Vols conèixer els fars de Menorca? Aquest patrimoni uneix paisatge i històries marineres, misteri i encís. A l’alba o a la posta del sol, t’expliquen històries del passat. Nosaltres hem preparat una excursió entre amics. T’animes a visitar-los?

Comunidad