Art i Artesania

ART:

Menorca ha estat musa d’artistes durant segles. La seva bellesa natural i el color especial que l’atorga la seva llum a les coses, se ha convertit en una inesgotable font d’inspiració per a pintors de tots els temps, els quals han plasmat els seus paisatges a les seves teles en innumerables ocasions. L’amor i l’admiració per aquesta illa han estat confessats als nombrosos versos escrits pels poetes i la seva màgia ha provocat les millors composicions dels músics de totes les èpoques.

Històricament, les arts plàstiques a Menorca han estat condicionades i han anat evolucionant en funció als elements externs de cada època. Fins a arribar als nostres dies, els artistes menorquins han estat influenciat al llarg dels temps per artesans i artistes catalans i valencians, navegants i comerciants en contacte amb el renaixement italià o pels conquistadors anglesos. Tots han coincidit en exaltar la força expressiva dels elements naturals de l’illa, des de que el segle XVIII el retratista Giuseppe Chiesa reproduïa amb fidelitat la realitat de l’època. Als diferents museus de l’illa podem trobar-nos, entre molts altres, amb artistes com Pascual Calbó, Francesc Hernandez Monjo fins a l’obra més recent del pintors Torrent i Vives Llull.

La bellesa de l’illa ha suggerit a grans escriptors com Josep Pla als seus viatges a Menorca, així com a un gran nombre de poetes menorquins dels quals podem destacar, entre una infinitat d’artistes, els poemes de Ruiz i Pablo o Gumersind Riera.

La música tradicional ha ocupat, des de sempre, un lloc destacat en la societat menorquina. Les seves referències a les costums populars i al paisatge de l’illa, encara podem apreciar-les en el músics actuals que han sabut adaptar tan rica tradició musical al seu repertori.

ARTESANIA:

L’artesania a Menorca segueix més viva que mai. Tradicionalment, els artesans de l’illa han sabut transmetre les seves habilitats i inspirar amb el seu art, el gust pel tradicional, als nous creadors.

La rellevància que té aquest sector a l’illa es manifesta a la Feria d’Artesania de Menorca, on es donen cita les mans que millor saben transformar la matèria prima en bellesa. Tanta diversitat artesanal es manifesta en els mestres que treballen la fusta per elaborar utensilis del camp, els quals destaquen pel seu domini en la construcció de les tradicionals barreres menorquines tan comuns al paisatge rural de l’illa.

Alguns artesans, com per exemple els ceramistes i joiers, aporten el seu segell d’autor incorporant noves tècniques i materials a les peces tradicionals. La creativitat i l’ofici també es reflecteixen en el sector del calçat, el qual combina la moda d’avantguarda amb la tradició artesanal, de sempre, en els seu dissenys.

Menció especial mereixen les avarques; popular calçat d’origen pagès que estan treballades en cuiro i amb sola de pneumàtic. Encara avui podem trobar-nos amb algun artesà que les fabriqui a mida.

Els mestres en l’elaboració del internacionalment conegut formatge menorquí, segueixen el procés d’elaboració i de maduració transmès de pares a fills. Així com el licorers que, sense perdre la seva essència artesanal, elaboren deliciosos licors de fruites i d’herbes.

La calma i el ritme de vida tranquil de l’illa acompanyen, i sovint inspiren, als diferents artesans menorquins. Podrem trobar-nos amb infinites mostres del seu art als seus propis tallers, a les botigues de l’illa i a les nombroses parades que s’instal.len als mercats a l’aire lliure.