Castell de Sant Nicolau

El Castell de Sant Nicolau està estratègicament situat a la boca del port de Ciutadella. Aquesta torre de defensa costera fou construïda per ordre dels espanyols, a finals del segle XVIII, a causa dels nombrosos atacs per mar que en aquells temps sofria l’illa.

Té forma de piràmide truncada, amb planta octogonal i està construïda en marès (pedra extreta de les pedreres de l’illa). Un fòrum protegeix tot el seu perímetre i destaca per la bellesa de les escultures barroques que adornen la seva façana.

L’interior del castell, en forma de volta i amb una columna al centre, és on es guardaven queviures i armament, servia a més com a guarida pels soldats. Des d’allí parteix una escala de caragol que comunica amb la terrassa i amb la torreta utilitzada com a observatori. La terrassa era la zona d’atac i vigilància on estaven els canons, avui en dia situats davant l’entrada del castell.

El castell de Sant Nicolau forma part de les nombroses torres militars de defensa repartides al llarg de tota la costa de Menorca aixecades durant les ocupacions d’espanyols, francesos i anglesos, entre els segles XVII i XIX. L’actual propietari és l’Ajuntament de Ciutadella i podem visitar-la gratuïtament.