Església de Santa Maria

En ple centre de Maó s’aixeca una silueta massissa, rematada per un campanar, que defineix el perfil de la ciutat. Es tracta de l’església de Santa Maria. A mitjans del segle XIV, es construïren els ciments del temple original, d’estil gòtic però de dimensions més reduïdes, que es trobava al mateix lloc que l’edifici actual. Amb l’assalt de la ciutat sota el comandament del Barba-roja, l’edifici quedà molt danyat i el segle XVIII un raig acabà per deteriorar-lo totalment. Així, no fou fins el 1748, durant la dominació britànica, quan es construí el temple que avui en dia podem admirar.

El seu interior és d’inspiració neoclàssica; té una nau única amb volta de creueria i capelles laterals. L’església es caracteritza per les seves belles façanes; la principal s’obre al anomenat Pla de sa Parròquia, punt on es celebren festes i processons. La façana oriental està orientada a la Plaça de la Conquesta, on s’aixeca una estàtua en honor al rei Alfons III, que annexionà l’illa al regne d’Aragó. El conjunt és d’estil neoclàssic i posseeix un portal de tipus gòtic amb una imatge de la Verge Maria al frontó.

A més, ens trobarem amb l’element excepcional; el seu monumental orgue de gran qualitat instrumental i artística, construït entre 1807 i 1810 pel suís Juan Kyburz. Està considerat com una autèntica joia en la seva categoria al tenir quatre teclats amb 3.006 tubs sonors, dels quals 197 són de fusta i la resta de metall. La Fundació de l’Orgue de Santa Maria de MAÓ promou concerts de música clàssica.