4000 anys fent formatge a Menorca

El formatge de Menorca sap a mar. El vent porta a les pastures l'aroma marí que li dóna aquest gust salat que et deixa al paladar un record de la Mediterrània i del verd camp menorquí.

Tens un amic «cuinetes»? Segur que ja estàs dient el seu nom. Sí, jo també en tinc un. I no deixa de parlar de l’últim viatge a Menorca. Va quedar fascinat pel formatge de l’illa. Que si el seu sabor, que si la seva cremositat, … estem desitjant que ens prepari un bon dinar amb les receptes que va aprendre allà.

Quan vam decidir visitar Menorca pensàvem a les platges, en fer passejades pels camins rurals, en conèixer els poblats prehistòrics, … però Pepe ho tenia molt clar: hem d’anar a veure una finca ramadera en la qual facin formatge. Estava ben informat i ho tenia tot programat.

Untitled design (10)

Ens va explicar que a Menorca a aquestes finques en diuen «llocs» i que el formatge s’elabora amb llet crua de vaca i amb mètodes tradicionals.

Sabies que fa 4000 anys que es fa formatge a Menorca?

En algunes excavacions arqueològiques han descobert peces de ceràmica de fa uns 2000 anys aC que podrien ser eines que els ramaders prehistòrics utilitzaven per elaborar formatge.

També historiadors àrabs de l’any 1000 compten que a Menorca hi havia importants produccions de formatge d’apreciable qualitat i que es realitzava un intens i productiu comerç exterior.

Oli i pebre vermell per curar el formatge

En el «lloc» ens van ensenyar com quallen la llet, l’envolten en uns draps fins de cotó que s’anomenen «fogasser» i donen al formatge la forma característica: quadrada amb les vores arrodonides.

El fiquen en salmorra i, després, els van madurant untat-le de tant en tant en oli i una mica de pebre vermell. Això és el que dóna l’escorça el color ataronjat i, a més, els protegeix dels insectes i fa que la maduració sigui més lenta.

Per què es diu de Maó el formatge de Ferreries?

Vam fer un passeig pel camp amb els encarregats del «lloc» i vam veure les vaques que pasturaven tranquil·lament. Pepe no va deixar de fer preguntes.
Durant quant de temps es curen els formatges? Depèn de si vols formatge tendre (fins a 2 mesos), semicurat (entre 2 i 5 mesos) o curat (6 mesos o més).

Per què tots els formatges es diuen de Maó? Aquesta va ser la seva denominació inicial, el mateix nom que el port del que sortien en vaixells per ser comercialitzats en altres llocs de la Mediterrània.

Des de quan té Denominació d’Origen? Des de 1985. El 1997 va passar a anomenar-se Formatge de Mahón-Menorca perquè en tots els pobles de l’illa hi ha «llocs» en els quals es produeixen amb les característiques que exigeix el Consell Regulador. Els formatges poden ser artesans o industrials però tots compleixen uns requisits de qualitat i s’elaboren amb els mètodes tradicionals que van passant de generació en generació.

I, per descomptat, quan anem a provar-los?

Untitled design (11)

Has provat el gelat de formatge?

Pepe estava emocionat perquè deia que és un aliment que serveix per preparar molts plats saborosos i va estar demanant receptes. Però quan van començar a menjar el formatge que ens van servir, tots ens vam quedar callats.

Primer el tendre, suau i amb un increïble gust de mar. El vam menjar amb melmelada de tomàquet i de carabassa. A mi em va encantar amb mel, una meravellosa barreja de sabors dolç i salat.

Després, el semicurat, cremós i perfecte per unir amb sobrassada o melmelada de vi o per animar les amanides.

El curat ens va acabar d’enamorar. Semblava parmesà per la seva textura més dura i trencadissa però el seu sabor, lleugerament picant, no es semblava a cap altre formatge que haguéssim provat. Una copa de vi, pa amb tomàquet i unes resquills d’aquest formatge es converteixen en un aperitiu de luxe.

Pepe no va deixar de parlar durant el camí de tornada a l’hotel. Ens va parlar de receptes de carn, de peix, de cremes i fins de gelat de formatge. I ens va prometre preparar quan tornéssim a casa.

Has provat el formatge de Maó-Menorca? Saps que hi ha moltes receptes en les que pots afegir aquest formatge per donar-los un toc deliciós i diferent? Vols conèixer com s’elabora aquest formatge amb Denominació d’Origen? Vine a Menorca i fes la ruta del formatge, t’agradarà.

Comunidad