Cavalleria, un lloc de Menorca que t’emocionarà

La zona del Cap de Cavalleria a Menorca mereix un capítol especial. Avui ens perdrem per la seva platja, el far, el port, una ciutat romana de fa més de 2000 anys, .... Ens acompanyes?

Anem a passar un dia fantàstic recorrent una part de Menorca bellíssima. El Cap de Cavalleria, al nord de l’illa, alberga paisatge, platges, ruïnes, el far més antic de Menorca i el port de Sanitja.

Cavalleria playa1

Comencem per la platja verge de Cavalleria. Deixem el cotxe a l’aparcament, a uns 500 metres de la platja i arribem allà per un camí de terra. Abans de començar a baixar les escales que arriben a la sorra, mira al teu voltant. És tota una experiència per als sentits. Colors, l’olor de la mar, la sensació d’estar en un lloc privilegiat.

La mar blau brillant

La llum és increïble a aquesta hora del matí. La mar està tranquil.la, blau brillant. Som un grup d’amics molt variat però crec que avui tots podrem gaudir d’un moment màgic. Ara mateix, Carlos i Laura neden fins a les cales properes, de parets argiloses i vermelles que contrasten amb el color de les aigües. Això és el que més els agrada. Ells són de «sol i platja».

Gairebé 600 metres de sorra ocre i unes polides dunes plenes de plantes. Al final de la platja el Camí de Cavalls ens porta, vorejant la costa, fins a Cala Mica, petita i tranquil·la amb unes formacions geològiques molt interessants.

Ha arribat l’hora de posar-se en marxa. Estem preparats per caminar fins al far de Cavalleria. Són uns 4 quilòmetres. En aquest recorregut, entre parets seques i vegetació, ens esperen alguns llocs que volem visitar.

El port dels romans

El port de Sanitja és una badia natural, estreta i allargada, que serveix de refugi als vaixells quan bufa fort el vent del nord.

La mar està quieta, sembla una fotografia. Precisament aquesta qualitat va ser la que va agradar als romans que, allà per l’any 123 a.C van descobrir aquest port, el van convertir en un dels punts estratègics de l’illa i van aixecar un gran campament.

Veiem 2 barquetes prop dels molls de fusta. Dos solitaris pescadors proven fortuna amb les seves canyes. El port de Sanitja està dins de la Reserva marina del nord de Menorca i té restringida la pesca en algunes èpoques de l’any per permetre que la fauna es desenvolupi en llibertat.

Cabres botant pel camí

Ens acostem a Cala Viola, una petita cala verge del port. Hem vist petites cabres salvatges pel camí. Estan acostumades a les persones i s’han acostat a nosaltres. Ens han seguit una estona.

Aprofitem per bussejar. L’aigua és clara i fresca i no perdem la il·lusió de veure les restes dels vaixells que es van enfonsar aquí i encara es troben en el fons de la badia.

Cavalleria faro

Un galió enfonsat

El 2009 van descobrir un galió i 17 canons de ferro de 2 metres de llarg. Els historiadors creuen que són dels segles XVII o XVIII.

A més, al voltant del Cap de Cavalleria hi ha algunes coves que els pirates utilitzaven per amagar el botí que aconseguien en les seves incursions per la mar. Més tard, van ser els contrabandistes els que van fer ús de les coves.

Arribant al far, a la dreta hi ha una de les més famoses, la cova del Vell Marí. Diuen que és difícil veure-la des terra perquè està molt amagada.

Un campament militar

Al port hem vist una torre de defensa. Està en mal estat. Va ser construïda per enginyers militars britànics en 1800. Molt a prop es troben les excavacions de la ciutat de Sanisera, un assentament militar romà del segle 1 aC, el més gran de les Balears.

Aquesta ciutat és l’única població romana que es pot excavar a l’actualitat. Les altres dues, Mago i Iamo, es troben sota de les actuals Maó i Ciutadella.

Cavalleria faro1

A 94 metres sobre la mar

El far de Cavalleria es va inaugurar el 1857 i s’eleva 94 metres des del nivell de la mar. Des de dalt del penya-segat vigila una zona en la que al segle XVI va haver més de 700 naufragis.

Des d’aquí veiem l’illa dels Porros i la vista és impressionant. A la dreta, Fornells, on hi ha els apartaments que hem llogat. Més a l’est hi ha la platja d’Arenal den Castell, un lloc preciós on vam gaudir de les vacances l’any passat.

A l’edifici del far hi ha un Centre d’Interpretació on hem vist com ha evolucionat el far des de la seva construcció i tota la zona de mar i terra que l’envolta.

Hi ha grups de persones que s’acosten amb cotxe fins aquí. Hi ha un aparcament molt a prop i diuen que aquesta és una de les millors postes de sol de l’illa. No ens la volem perdre. Aquí ens quedem.

¿No et ve de gust l’experiència de nedar en aquestes aigües cristal·lines? Galeons enfonsats, naufragis, … ja són història que podem imaginar des del far. Vols conèixer un dels meravellosos llocs que Menorca té? T’esperem.

Comunidad