Menorca: quan les pedres van guanyar la batalla al vent

Els "paredadors" fan una feina antiga i valuosa. Construeixen murs i edificis per protegir el bestiar del vent. Pedra sobre pedra, encaixant les seves formes i donant al paisatge menorquí una fisonomia que el distingeix i li confereix personalitat.

La pedra forma part del paisatge de Menorca. Les parets seques que delimiten els seus camps, les roques modelades pel vent que destaquen en els seus penya-segats, les petites pedres esculpides pel moviment del mar.

Untitled design (2)

I els menorquins han tret profit d’aquesta característica. Han utilitzat les pedres per construir, per protegir del vent els cultius, per marcar el terreny del bestiar, per a les batalles, …. Sí, també per al combat.

Fones i pedres contra els invasors

Pressents perill, t’ajups i agafes una pedra. Aquesta és la primera reacció i se suposa que la base de l’art dels foners. Els de Balears van ser famosos. Historiadors grecs i romans ja parlaven de les seves gestes. Diuen que des de nens els acostumaven a manejar la fona. Que les mares els col·locaven el menjar en un arbre i havien de derrocar-la amb un precís tret de la seva fona per poder provar-la.

Untitled design (3)

Coneixes el secret darrere de les pedres de Menorca?

Encara que segueix havent foners a l’illa, el que crida l’atenció en el paisatge illenc és la paret seca. Tota Menorca està fragmentada per aquest tipus de construcció. Pedres que s’encaixen, sense cap element que les uneixi, i que formen vistosos murs. Era una manera de donar ús a les pedres que abundaven en el camp i impedien les tasques de conreu?

La paret seca també protegeix els cultius de la tramuntana, el vent de nord, salat i fred, que acaba cremant les plantes. Alguns visitants recullen pedres i les amunteguen formant polides figures en els camins i en les platges. Creuen que això té un significat especial però no saben que així modifiquen l’ecosistema.

Quants kms. de paret seca trobaràs a Menorca?

Menorca té, almenys, 11.119.365 m de paret seca. Algunes estan amagades entre herbes i arbustos. Si les poséssim en línia recta, sortint des de la Plaça del Born de Ciutadella i en direcció sud-oest, arribaríem fins a Santiago de Xile.

Per entendre el valor d’aquest patrimoni s’ha calculat que construir actualment aquesta quantitat de paret seca costaria uns 778 milions d’euros. Encara no sabem qui ni quan es va posar la primera pedra, les petites muralles de paret seca han determinat el paisatge i l’activitat ramadera i agrícola de l’illa.

Metòdics artesans

L’ofici de «paredador», l’artesà de la pedra, és antic i se segueix fent amb els mateixos mètodes que antany. Un treball manual, precís, triant minuciosament cada pedra perquè encaixin en el seu forat.

Les parets seques de Menorca tenen alguns detalls especials com els «saltadors», una espècie d’escales al mur que ajuden a passar a l’altre costat. O els «passadors», petits buits que es realitzen a la part baixa de la paret perquè pugui passar el bestiar de menor grandària. O els «pessebres», cavitats en el mur en què es col·loca menjar per als animals.

També alguns edificis per al bestiar es construeixen amb la tècnica de la paret seca com les barraques o alguns estables.

Les pedres es vesteixen de gala

Cobrir la part superior del mur per fer-la menys rústica o, simplement pintant de blanc aquesta zona, la senzilla paret seca es converteix, a més, en un motiu ornamental. Ja s’utilitza en les separacions de cases de camp, hotels rurals i zones públiques.

La paret seca és patrimoni cultural de Menorca. L’ofici de paredador, antic i artesà, es transmet entre generacions que aixequen muralles limitant espais que s’integren en el paisatge menorquí. Coneixes el secret de les pedres de Menorca? N’hi ha de color fosc com les pissarres o clars com el marès. Vermelloses, grises o blanques, les roques de Menorca es deixen modelar pel vent i el mar adoptant formes que et suggeriran històries. Vens a descobrir-les?

Comunidad