Què fa a Menorca l’arquitecte de la piràmide egípcia de Saqqara?
Diuen que Menorca és un museu a l'aire lliure. Hi ha 2 monuments arqueològics per Km2. Són petites històries que conformen una part de la crònica de la vida a l'illa. Un relat a través de l'arqueologia que ara busca la declaració de Patrimoni Mundial.
Van arribar fa 4000 anys, van trobar una illa plena de possibilitats i van iniciar la seva relació amb aquest territori al qual van aportar animals, eines i costums socials. Les pedres, recurs inesgotable de Menorca, van ser l’element clau. A través d’elles ens ha arribat la seva història.
El primer que penses és «com ho van fer». Sense les màquines que tenim ara sembla impossible poder moure aquestes grans lloses de pedra amb les que van construir les seves cases, llocs d’enterrament i recintes religiosos. Talaiots, taules, navetes i altres monuments arqueològics que són vestigis de diverses civilitzacions i cultures.
A Menorca hi ha més de 1.500 jaciments
Avui hem visitat Trepucó, que va ser un dels majors poblats talaiòtics de l’est de Menorca. És de fàcil accés i entrada gratuïta. Tenia 3 talaiots i el primer que veiem en entrar és dels més amples de les Illes Balears, té 26 metres de diàmetre.
A Menorca hi ha gairebé 300 talaiots
L’edificació de talaiots es calcula que va començar l’any 850 abans de la nostra era. Són com grans talaies construïdes amb blocs de pedres. El de Trepucó té una habitació a la part més alta, a la qual no es pot accedir, on se suposa que es realitzaven activitats públiques.
Taules, úniques a Menorca
La taula de Trepucó té gairebé 5 metres d’altura. Aquest monument és únic a l’illa. No ho trobaràs en cap altra part del món. Formada per dos grans blocs de pedra en forma de T, conforma el nucli central d’un recinte de murs ciclopis. Són moltes les teories sobre l’origen de les taules. La cultura popular parla d’una civilització de gegants que va habitar a Menorca abans del Diluvi Universal i que van construir les taules.
Les teories més recents creuen que tenien un caràcter simbòlic en un recinte a cel obert en el qual es desenvolupaven alguns ritus que podrien ser de caràcter religiós. Es calcula que es va iniciar la construcció d’aquests monuments l’any 550 abans de la nostra era.
Els «cercles» de Torre d’en Galmés
Aquest poblat talaiòtic es troba a prop de Son Bou (Alaior). És el millor conservat de les Balears. Té 3 talaiots i una taula amb el capitell caigut. El que més sorprèn en aquest jaciment són els cercles, les cases del període Posttalaiòtic, que són exclusius de Menorca i daten de fa més de 2500 anys.
Un portal d’entrada construït amb grans llindes de pedra, pati interior al voltant del qual es distribueixen habitacions i espais domèstics com la cuina, tallers de treball, i fins i tot un petit espai que sembla destinat a guardar els gossos de la casa que ajudaven en els treballs amb la ramaderia. En les excavacions realitzades s’han trobat ganivets, ceràmiques, un braçalet de bronze, … Un altre dia anirem a veure totes aquestes restes que es troben dipositades al Museu de Menorca.
Navetes: sepulcres col·lectius
Les navetes són construccions exclusives de l’illa. Tenen forma de nau invertida, estan construïdes amb grans blocs de pedra i disposen d’una càmera interna. Les de Rafal Rubí (fotografia) tenen prop de 3000 anys d’antiguitat i podem accedir a l’interior, on dipositaven als morts i veure la llar de foc, un conducte que porta cap a la part superior del monument.
Però és la Naveta d’Es Tudons la que més visitants rep a Menorca. Ha estat restaurada i es poden veure el pis superior i la part posterior que es trobaven en mal estat de conservació. Els arqueòlegs van trobar gran quantitat d’ossos humans juntament amb peces de ceràmica i ornaments com botons i braçalets.
Altres civilitzacions
El llegat que la prehistòria va deixar a Menorca ha estat utilitzat per la resta de civilitzacions que han residit a l’illa. L’època romana, la islàmica, fins i tot alguna més recent, ja que al segle XVIII, el poblat de Trepucó va ser caserna general durant el setge francoespanyol al Castell de Sant Felip (1781-1782).
foto de http://bit.ly/oca8or
En el recinte de taula de Torre d’en Galmés es va trobar una figura en bronze del primer arquitecte conegut de la història, el semidéu egipci Imhotep, que va ser l’arquitecte de la piràmide escalonada de Saqqara. Durant segles, els egipcis van considerar a Imhotep com el déu de la medicina i la saviesa. Al costat d’aquesta figura es van trobar també objectes relacionats amb la medicina, com alguns bisturís. ¿Van ser els egipcis que comerciaven amb Menorca els que van portar aquesta petita escultura de 15 cm. a l’illa? Va ser el pagament per algun producte menorquí? És l’única figura d’Imhotep documentada que se situa fora d’Egipte. Tindria algun significat especial i per això es trobava en un recinte de taula que es podia considerar dedicat a rituals religiosos?
Són moltes les preguntes que ens podem fer en visitar els monuments arqueològics de Menorca. Una riquesa cultural que és candidata oficial a la llista de Patrimoni Mundial de la UNESCO.