A Menorca, deixa’t portar pel vent!

Menorca és una illa plana on arriben tots els vents. Ells marquen la fesomia del seu paisatge, el seu clima i, segons les llegendes, les conductes dels residents.

Enmig de la Mediterrània i amb una única muntanya com a barrera, Menorca rep 8 vents als quals tracta de “tu”. Tots tenen un nom que els defineix: Tramuntana, Migjorn, Llevant, Ponent, Gregal, Xaloc, Mestral i Llebeig.

Viento3

Has sentit anomenar a Menorca la “illa del vent”? És un eslògan molt conegut i la veritat és que no troben cap obstacle proper per envair l’illa.

La força del vent del nord

De tots els vents és la tramuntana, el que arriba del nord, el més característic de l’illa. Fred, sec i impetuós. Doblega arbres, arrossega el mar cap a terra en grans onades i erosiona les roques de part del litoral.

Les llegendes expliquen que és el misteri i la força d’aquest vent el que provoca que alguns que van arribar com a visitants hagin adoptat l’illa com a residència.

També és la tramuntana la que va obligar els menorquins a utilitzar les pedres per construir parets que delimiten i protegeixen els horts i la vegetació . La seva energia fa que els arbres creixin torts en estranyes formes.

Viento2

La seducció de Dalí

Diuen que el conegut pintor català, Salvador Dalí, en el seu retir de Portlligat passava hores escoltant els sons de la tramuntana. El vent li seduïa i li calmava.

Hi ha moltes històries sobre els canvis que produeix en les persones. Fins i tot l’escriptor Gabriel García Márquez es va fixar en ell i en un dels seus contes diu: “la tramuntana, un vent de terra inclement i tenaç, que segons pensen els nadius i alguns escriptors escarmentats, porta amb si els gèrmens de la bogeria”.

L’atracció del paisatge

El xaloc, del sud-est, el migjorn, del sud, i el llebeig, del sud-oest, arriben a Menorca des d’Àfrica i arrosseguen núvols amb sorra que descarrega sobre els carrers dels pobles menorquins deixant la seva empremta rogenca.

El gregal, del nord-est, i el mestral, del nord-oest, vénen freds i a ratxes. Empenyen la nuvolada donant pas a un cel blau, clar i net en el qual brilla el sol.

Viento1

Anar a la costa a gaudir dels paisatges que provoquen els vents, fer fotografies, deixar-se portar per la natura desfermada i lliure és un plaer. Hi ha llocs com el far de Favàritx al que acudeixen moltes persones per sentir la fúria de la tramuntana.

És sorprenent veure com el mar, calmat i tranquil habitualment, es transforma i salta sobre les roques.

D’on bufa el vent?

Quan vinguis a Menorca aquesta és la pregunta que t’has de fer abans de decidir a quina platja aniras. És obvi: si bufa nord, ves al sud; si és sud, les platges del nord seran la teva millor elecció.

I si no tens clar per on arriba, és fàcil, accedeix a un mapa dels vents en temps real. És un web que et dóna una predicció gràfica. S’actualitza cada 3 hores i et traurà de dubtes.

Viento4

Jugar amb el vent

Els vents a Menorca també propicien la pràctica d’alguns esports nàutics als quals afavoreixen.

T’agradaria fer windsurf a Fornells? Navegar en un veler per la costa nord de Ciutadella entre cales verges?

Has vist alguna vegada volar estels a la platja de Son Bou?. Hi ha dies de vent en què els aficionats es reuneixen a la sorra i el cel es torna de colors que zizaguean amunt i avall.

Has sentit la brisa suau que et refresca mentre prens el sol estirada a la platja? Menorca, amb els seus vents i el seu paisatge, t’ofereix contrastos meravellosos. Te’ls perdràs?

Comunidad