A Menorca, la lluna i el sol surten per Cales Fons

Cales Fons, un port pesquer reconvertit en zona d'oci, anima les nits d'estiu amb comerços, restaurants, mercat artesanal, ... i segueix conservant el seu color mariner.

A Es Castell, a l’est de Menorca, hi ha una petita badia. Just a la bocana del port de Maó. Els pescadors amarraven allà les seves barques i les coves del penya-segat eren els seus magatzems. Allà guardaven les xarxes i altres estris mariners.

Aquelles antigues grutes són ara botigues que mostren els seus productes de vius colors estiuencs. Bars i restaurants que ofereixen excel·lents plats de la gastronomia menorquina. I entre tots donen ritme a l’actual Cales Fons.

Cales Fons2 (1)

Comença a amagar-se el sol. Baixem per les escales del port. Estan plenes de paradetes que exposen artesania, roba i articles diversos. No hem pogut resistir la temptació d’aturar en uns quants i admirar algunes peces de bijuteria elaborades amb dissenys molt afavoridors.

Un passeig al costat de la mar

Caminem per la vorera del moll, prop de la mar i de les petites barques. L’ambient de les terrasses on la gent parla mentre sopa o es pren una beguda fresca és alegre. Una lleugera brisa fa el passeig més agradable encara.

Les botigues treuen la seva mercaderia al carrer. Bosses, vestits i souvenirs s’entremesclen amb la gastronomia típica, amb els músics de carrer que, amb l’acordió, ens recorden els sons de París, encara que estiguem a Menorca.

Cales Fons3

La deessa de l’aurora

Diuen que Eos, la deessa de l’aurora, obre les portes al sol perquè surti cada matí a fer el seu passeig habitual recorrent el cel d’est a oest. En Cales Fons, on podem veure el primer raig de sol d’Espanya, hi ha la porta d’Eos.

Quan arribem a la cantonada del port, una gran marc metàl·lic ens assenyala per on surt el sol. Haurem de venir a primera hora del dia perquè ens han assegurat que l’espectacle mereix la pena.

L’illa de la quarantena

Al davant d’aquesta petita badia hi ha una illa. La primera que ens trobem en entrar al port de Maó. És el Llatzeret.

Antigament estava unida a la costa nord del port per un braç de terra. Fa més d’un segle es va separar del camí que l’acostava a la Mola. La seva funció era acollir vaixells, mercaderies i passatgers que arribaven a l’illa i eren sospitosos de tenir alguna malaltia contagiosa.

Allà rebien atenció mèdica i esperaven el temps necessari per saber que no eren portadors de la pesta o el còlera, malalties que delmaven algunes poblacions a principis del segle XIX.

Cales Fons1

Les instal·lacions, que es van començar a construir en 1793, es poden visitar els dijous i els diumenges durant els mesos d’estiu. Des de Cales Fons un vaixell ens apropa al moll de l’illa. I comencem a conèixer la història de les seves torres de vigilància i les estances per als malalts.

Vols gaudir d’una tarda en una de les zones d’oci més autèntica de Menorca? Cales Fons és un marc ideal per fer una passejada, comprar uns records i sopar mentre la lluna s’alça en el cel. Encara no coneixes aquest port pesquer de l’est de Menorca?

Comunidad