A Menorca, a la vorera de la mar, somniaràs

Un bany a l'alba a les tranquil·les aigües del Mediterrani. Esmorzar a la vorera de la mar mentre el sol comença a recórrer el cel. Ja es veu moviment a les barques fondejades. Es preparen per sortir a pescar.

Comença el dia. A quatre metres la mar oscil·la lentament. Agafo un llibre i em relaxo amb la lectura fins que la calor del sol m’obliga a raure a l’ombra. Tanco els ulls i recordo els dies que hem passat en família en aquest meravellós lloc.

Estic en una «caseta de vorera», una petita edificació tradicional de Menorca construïda a la vorera del mar que servia de refugi als pescadors. Guardaven aquí els seus aparells i la barca per protegir-los del mal temps.

Untitled design (16)

200 casetes centenàries

La vida a Menorca està necessàriament lligada a la mar i una de les aficions més practicades per grans i petits és la pesca. Per això, escampades per la costa, trobaràs aquestes casetes de pedra, vestigi d’antics costums.

Hi ha gairebé 200 construccions d’aquest tipus a l’illa. La majoria són centenàries. El lloc ideal per passar el cap de setmana amb la família o els amics. Tranquil·litat i un munt d’activitats per fer: passejar per la vorera, recollir pedres de colors, fer un ramet de romaní per aromatitzar el menjar, pescar … i una bona capbussada al mar.

Excavades a la roca

Algunes d’aquestes casetes estan directament excavades a la roca. La seva antiga funció d’alberg per a les barques es va tornar aviat a lloc de reunió. Calia sortir molt d’hora a pescar així que dormíem a la caseta i esmorzàvem serrans i donzelles acabats de capturar. Un luxe!

Netejàvem el peix a la vorera i petits peixos s’acostaven a menjar les restes que deixàvem. Gaudíem de la natura i de l’aire lliure. Era, i encara és, una manera de viure que forma part de la cultura menorquina.

Untitled design (17)

¿Així va començar el turisme?

La necessitat de sortir de les ciutats, els beneficis dels banys a la mar i del contacte amb la natura podrien ser l’inici d’un dels costums que s’ha fet habitual i multitudinari: el turisme.

El menorquí es desplaçava, encara ho fa, a dos quilòmetres de casa per gaudir d’un cap de setmana de tranquil·litat i pesca. Ara milers de persones s’acosten a Menorca per assaborir l’experiència de prendre el sol, deixar-se portar per la cadència d’una forma de viure suau, sense presses, aprofitant tot el que l’illa els ofereix: sol i mar, camp, cultura i tradició, l’empremta d’un passat prehistòric i els records de diverses civilitzacions, una rica i variada gastronomia, …

Les «casetes de vorera» són el testimoni d’aquesta filosofia de vida, dels valors que més s’aprecien a l’illa. Una popular cançó menorquina ho reflecteix amb aquesta lletra:

Jo tenia una caseta vora el mar,
jo tenia un jardí florit i un cel de pau,
jo tenia una barca
i unes xarxes a la platja
i una dolça matinada al despertar.

Vens amb la família, amb els amics, amb la teva parella? Menorca té plans per a tots els gustos. Sempre prop del mar. Com en la «caseta de vorera», sense luxes perquè el luxe és la riquesa d’un paisatge que et relaxarà i et farà somiar. Creus que existeix el paradís?

Comunidad