Menorca: paisatges de llum i color

Un dels grans encants de viatjar és el canvi d'escenari, veure nous o diferents paisatges i, en aquest aspecte, Menorca mai defrauda.

Aquesta petita illa enganya, la seva reduïda grandària ens fa pensar en ocasions que en poca estona ho haurem vist tot. Francament, res més lluny de la realitat.

Una illa de colors

Si sobrevolem Menorca en horari diürn, suposant que s’arriba per aire, el primer que crida l’atenció és la gran quantitat de zones sense edificar i les parets de pedra que a vista d’ocell formen un mosaic entapissat de verds i marrons envoltat al seu torn de blau i turquesa.

Aquesta és la bonica i visual carta de presentació de l’illa, colors i contrastos.

Tot viatger pretén sempre unes boniques fotos de record i Menorca li dóna llum i paisatges inoblidables.

Untitled design (19)

El primer raig de sol arriba a Es Castell

A l’illa tenim veritables raons per estar orgullosos i per això us vaig a proposar una ruta fotogràfica-paisatgística.

Com ja sabreu Menorca, Es Castell per ser més correctes, és el primer alba d’Espanya. Veure l’alba al port de Maó o Cales Fonts és una meravella, pot coincidir amb l’arribada del Ferri o algun creuer i mentre surt el sol s’il·luminen les formes de les antigues fortaleses del port de Maó. La Mola, El Llatzeret i la Torre de Sant Felipet són visibles a l’entrada del port des Cales Fonts.

Contrastos al nord

Un altre lloc mític, i que surt en tots els àlbums fotogràfics és Favàritx al Parc Natural d’es Grau, un entorn ideal per conèixer un paisatge realment particular i únic a les Balears. Aquesta zona, una de les formacions geològiques més antigues de l’arxipèlag ens dóna uns tons foscos i grisos que contrasten amb la mar que l’envolta. Si hi ha vent i onatge és encara més espectacular.

A prop de Favàritx hi ha espectaculars platges accessibles des del Camí de Cavalls; potser la més famosa sigui Cala Tortuga, i si ho desitges pots recórrer un tram del litoral, que a la primavera i principi d’estiu és ric en grocs per la floració de la vegetació, i sempre amb el Far de Favàritx de fons.

Vermells penya-segats

A la costa nord, un altre tram realment fascinant és entre Cavalleria i Pregonda, on abunden els tons vermellosos a causa del contingut mineral de la terra. Una vegada més ens trobem en una zona geològicament diversa a la resta de l’illa. Pregonda és per a molts la platja més bonica del nord. I el cap de Cavalleria, per les seves formacions rocoses, afilats sortints i alts penya-segats resulta visualment impactant quan arribes la primera vegada.

Busca el carreró blau

Fornells al nord, fins fa poc un poble pesquer, encara manté un aspecte autèntic. Un petit port amb embarcacions tradicionals, vaixells de pesca i una àmplia badia amb boniques vistes. S’aprecien, sobretot, des de dalt de la restaurada torre de defensa del segle XVIII.

Si aneu, busqueu el carreró blau prop de l’església. És molt popular entre els instagrammers que visiten Menorca. A més, un pot aquí menjar i donar-se un refrescant capbussada sense tacar-se de sorra.

Untitled design (20)

Els boscos de la Mediterrània

Durant les hores de calor, algunes zones ideals per fotografiar o gaudir del paisatge podrien ser els boscos de pinedes entre les platges del sud. Els trams entre Macarella, Cala Galdana, Mitjana i fins i tot Binigaus ens donen unes panoràmiques que permeten realment apreciar la bellesa de la mediterrània.

Des dels penya-segats es pot gaudir del verd dels pins sobre la blanquinosa roca calcària i les seves cales mullades dels més bells i diversos tons del mar. És difícil de descriure.

Una altra opció de paisatge curiós, són les pedreres. Aquests abandonats llocs dels quals procedia el principal material de construcció insular. Són dignes de visitar de manera independent: Santa Ponça a Alaior i Binicalsitx a Ferreries. No són fàcils de trobar i és per això que de debò mereixen la pena.

Untitled design (21)

Heu vist la llum de la foscor?

A última hora del dia la llum il·lumina la ciutat de ponent, Ciutadella. Cap al vespre sol tenir bastant ambient en els seus carrers, la càlida llum de l’ocàs li dóna un to ataronjat que la fa més bonica i acollidora. Ideal per passejar i fotografiar la vida del poble.

Cada un té el seu lloc preferit per a un bonic capvespre. Molt a prop de Ciutadella es troba el Pont d’en Gil. Aquesta formació crea un petit pont sobre el mar a un braç de terra que apunta Mallorca. Darrere de l’illa veïna s’amaga el sol tots els dies.

Però la fotografia no acaba aquí, al vespre molts d’aquests llocs són ideals per aconseguir magnífiques fotos del cel, les constel·lacions, la via làctia, pluges d’estrelles o la lluna.

Si a més la visita coincideix amb les festes patronals d’algun poble, estareu d’enhorabona ja que són un altre gran atractiu fotogràfic. La gent omple els carrers amb alegria i els cavalls i els seus genets entren en acció durant el “jaleo” i els diversos actes festius.

Recomanacions

Bon calçat, aigua en abundància, material fotogràfic (trípode, bateries, llanterna, targetes de memòria) i, si pot ser, bona companyia per gaudir d’aquests moments ja que una bona foto no és comparable a la vivència.

Ets aficionat a la fotografia? Tens previst visitar Menorca? La seva llum, els seus colors i els seus paisatges seran una bona inspiració i una gran experiència.

Luis Ameller
menorcaguides

Comunidad