Sabies que Menorca té el teatre d’òpera més antic d’Espanya?

El Teatre Principal de Maó i l'òrgan de Santa Maria són algunes de les joies culturals que té Menorca. L'afició per la música i el teatre dels menorquins fa que es programin interessants activitats durant tot l'any.

Construït en 1829 per l’arquitecte italià Giovanni Palagi, el Teatre Principal de Maó és el teatre d’òpera més antic d’Espanya.

A l’entrada de l’edifici ens rep una escultura en bronze de 3 metres d’alçada que representa una dona que sosté una màscara. És Talia, la musa que representa la comèdia.

Teatro P

Des de la seva rehabilitació i la seva reinauguració el 2001 aquesta joia de l’arquitectura, que va estar 5 anys en obres, ha recuperat el seu esplendor i, entre bambolines, personatges de l’art i la cultura internacional ens han regalat les seves millors interpretacions.

Seguint l’estil dels teatres italians, Palagi va dissenyar un espai en forma de ferradura. La seva excepcional acústica porta els sons a tots els racons de la sala.

Entre les ruïnes de les muralles

La gran afició operística dels menorquins a principis del segle XIX precisava d’un teatre adequat on poder representar les obres que arribaven des d’Europa. Així, on abans hi havia les muralles que envoltaven la ciutat de Maó, es va construir el Teatre Principal.

Aquella antiga afició perdura en el temps i Tosca, La Traviata, Madame Butterfly, … omplen amb el seu art aquest edifici a la Setmana de l’Òpera que es celebra cada any.

Teatro P1

També la música, obres de teatre, i tota mena d’activitats artístiques tenen el seu lloc en aquest edifici creat per a albergar la cultura i que acull una interessant activitat durant tot l’any.

Napoleó i l’òrgan de Santa Maria

L’òrgan de l’església de Santa Maria de Maó és un altre dels tresors que Menorca guarda. Construït a Barcelona el 1807 pels organistes suïssos Kyburz i Otter no va arribar a Menorca fins a dos anys després.

Les guerres napoleòniques que hi havia en aquell moment van dificultar el trasllat de l’òrgan pel Mediterrani on l’esquadra anglesa vigilava els moviments dels francesos. Va ser necessari un salconduït de l’almirall anglès Collingwood, que vivia a una casa al port de Maó. Aquest lloc s’ha convertit en un hotel amb estupendes vistes.

Órgano Sta María

Més de 3000 tubs sonors

Aquest meravellós òrgan està considerat com un dels millors d’Espanya. Té 52 registres de gran qualitat instrumental i artística.

Té 3.006 tubs sonors dels quals 197 són de fusta, la resta de metall. Situat al fons de l’Església de Santa Maria, al centre de Maó, ofereix concerts a les 11 hores de maig a octubre, de dilluns a dissabte. El seu elegant so et provocarà emocions que et seduiran.

Reis i prínceps

Diuen que sobirans, prínceps de sang reial, militars d’alta categoria, … eren portats a escoltar el famós òrgan de Maó: Eduard VIII, la reina Alexandra, el príncep Carles de Dinamarca, el general Prim, la gran duquessa Maria de Rússia, la duquessa d’Orleans, la Reina Isabel II, Alfons XII, … Segur que tots van quedar enamorats d’aquest patrimoni sonor de Menorca.

T’agrada el teatre? T’agrada la música?

Menorca té una oferta cultural d’allò més interessant. Una illa petita amb grans joies que alberguen una gran riquesa artística. Vols convidar a la teva parella a conèixer-les?. A més, ofereix-li un allotjament amb encant. A la mateixa ciutat de Maó hi ha precioses cases antigues recuperades com hotels que seran el llaç de color per embolicar el teu romàntic regal. Ja estas programant la teva visita a Menorca?

Comunidad