Què fan a Menorca amb les tàperes i el fonoll marí?

Avui parlarem d'aquests dos productes de la terra molt comuns a la Mediterrània i, en el cas de Menorca, abundants en la naturalesa.

El primer d’ells molt valorat, encara es recol·lecta habitualment per les famílies i són les tàperes. Aquesta planta sobreviu en els terrenys calcaris i colonitza de manera sorprenent qualsevol buit disponible en parets, cases i restes de muralla.

Un bon exemple d’això seria la muralla de Ciutadella o la Torre de vigilància militar del Toro. Aquesta planta produeix a més unes belles flors que combinen meravellosament els colors blanc i lila amb tons rosats.

Ciutadella

La sorpresa de la reina

Per molts és coneguda l’anècdota de la reina Isabel II, que després d’arribar a Ciutadella mentre les autoritats esperaven l’arribada real a Maó va fer un comentari curiós :

– «Deu ser molt espavilada la gent d’aquest poble, ja que tot i arribar sense avís han estat capaços d’engalanar la ciutat per a la nostra arribada»

L’anècdota, no sé si és certa. M’agrada perquè és simpàtica i fa una clara referència a la bellesa de l’antiga muralla de Ciutadella vista des de la mar amb la floració de les tàperes.

T’agrada en entrepà?

Les tàperes es fan servir de diverses maneres però potser el guisat més tradicional que les fa servir sigui «Llengua amb tàperes». Un plat que a dia d’avui se serveix com a tapa o entrepà. Sí, han llegit bé, ho fan en molts establiments de Ciutadella i està boníssim.

Fonoll marí 1

Un altre producte, potser menys comuna a Menorca, encara que molt abundant és el Fonoll marí.

Aquesta planta silvestre creix en les zones rocoses al costat de la mar. Suporta molt bé la salinitat i les seves fulles verdes i carnoses la fan fàcil de reconèixer. El seu nom confon, ja que el sabor no és el del fonoll comú.

Un menjar a prop de la mar

Es recol·lecta a la primavera abans que comenci la calor i la floració i s’utilitzen els brots joves. És adobat i a Mallorca, per exemple, es considera un menjar deliciós i es fa servir en amanides o aperitius juntament amb tàperes o olives.

És una planta amb un alt contingut en Vitamina C, i per això en l’època de les grans navegacions es considerava ideal per evitar la pesta de la mar, l’escorbut. Per aquest motiu els vaixells feien aplec i portaven reserves a bord.

Fonoll marí 4

Protegit i controlat

Com tants productes locals la seva apreciació és molt cultural, i en el cas del fonoll marí té detractors i fans, sense terme mitjà. A les Balears és abundant, encara que està protegit per així controlar la seva recol·lecció. Només es pot agafar un quilo per persona.

A Menorca cada vegada hi ha menys gent que ho reculli, és més fàcil comprar-lo. Però hi ha persones que encara fan el seu propi «fonoll marí». Segueixen la tradició i gaudeixen d’una sortida a la costa en família per entretenir-se a l’aire lliure recollint els brots d’aquesta planta.

Fonoll marí 2

Has provat les tàperes o el fonoll marí? Les primeres s’utilitzen en molts plats de la gastronomia menorquina. Com veus, si passeges per la costa de Menorca trobaràs meravellosos paisatges i podràs divertir recollint algun d’aquests curiosos aliments. T’apuntes a una excursió?

Luis Ameller

menorcaguides

Comunidad