Qui va escriure el primer llibre de cuina de Menorca?
De la mà de Fra Roger, un cuiner franciscà del segle XVIII, Menorca recupera antigues receptes que afegeixen sabor a la variada gastronomia menorquina.
Al centre de Ciutadella, davant de l’ajuntament, hi ha la Plaça del Born. En l’actualitat aquí se celebra un dels moments àlgids de les festes de Sant Joan i setmanalment podem visitar un mercat. És un lloc amb moltes històries per explicar.
La història d’un plaça
Durant l’època musulmana aquesta plaça va ser una zona enjardinada, amb hort i fonts que va ocupar una gran extensió davant del palau del Rais de Medina Manurqa, el nom de la ciutat en àrab.
Després de la reconquesta cristiana, Alfons III d’Aragó va cedir part de l’hort a l’ordre franciscana. Aquests es van assentar allà construint una església, un convent i un hort propi.
El saqueig turc de 1558 va provocar la destrucció de tota aquesta zona. En reconstruir la ciutat, la nova muralla de Ciutadella partia en dos l’hort franciscà. Tot i això, el complex franciscà seguia ocupant una gran extensió fins que, al segle XIX, el convent és derruït i tan sols queda l’actual parròquia de Sant Francesc.
La cuina del convent
La història d’aquesta comunitat franciscana ens ha deixat un personatge molt famós per als menorquins. Fra Roger, un monjo cuiner, escriptor i predicador que s’ha posat de moda al segle XXI.
Fra Roger va néixer a Ciutadella el 1704 durant la guerra de successió espanyola i va veure com Menorca va ser espanyola, britànica, francesa i de nou dominada pels anglesos.
El seu càrrec a la cuina del convent li va fer escriure un interessant llibre receptari. «L’Art de la Cuina» recull receptes del convent, alhora que ens dóna consells de cuina i receptes per a malalts.
Tant les receptes com les tècniques de cuinar que ens explica Fra Roger són fascinants. Què dir d’un monjo que redacta 18 receptes diferents amb ous o unes desitjables mandonguilles de llagosta menorquina.
Gairebé tres segles després
I per què després de gairebé 300 anys tornem a parlar del Fra Roger?. Perquè el seu llibre sobre l’art de la cuina es va tornar a publicar fa un parell d’anys i va ser tot un èxit. Vint anys després de la seva primera edició, el llibre més antic de la gastronomia menorquina es va esgotar ràpidament.
L’associació gastronòmica i cultural Fra Roger té molt a veure en l’espectacular difusió que està tenint aquesta publicació. Els seus membres organitzen habitualment activitats lligades a la cuina antiga i moderna de Menorca. Reivindicar i recuperar receptes d’antany és un dels seus objectius.
Antigues i delicioses receptes
L’Associació Fra Roger compta amb bastants establiments amics, hotels i restaurants associats que participen de les activitats i fins i tot ofereixen receptes del segle XVIII en les seves cartes.
El «revival» de Fra Roger pretén promoure la cuina de l’illa entre menorquins i visitants. A mig camí entre cuiners historiadors i arqueòlegs culinaris en aquesta associació són molt actius organitzant jornades i esdeveniments amb reinterpretacions de les receptes antigues o cuiners convidats que imiten les originals.
Reconeguts crítics gastronòmics i personatges com l’actor Juan Echanove, un expert en la cuina dels pobles, han visitat Menorca per conèixer la història de Fra Roger i els seus consells culinaris. Tots ells han provat els plats que va deixar aquest monjo franciscà i que són moderns sabors de fa 3 segles.
Entre moltes altres coses, els amics de Fra Roger consideren un fet demostrable sense dubtes: que la «salsa maonesa» és l’adopció francesa del «All-i-oli bó», una salsa i ungüent de les cases menorquines del segle XVIII.
La cuina de Fra Roger ha ampliat la gastronomia menorquina i li ha donatnous enfocaments. Ja l’has provada? Et sorprendran les aromes, les textures i els sabors d’aquesta antiga cuina que preparen els xefs de Menorca. Vine a descobrir-la.
Luis Ameller
menorcaguides
(Fotografies cedides per l’Associació Fra Roger)