Vols descobrir el que els britànics van deixar a Menorca?

Menorca, al mig de la Mediterrània, amb un port natural de grans dimensions a Maó, refugi dels vents del nord, amb capacitat per a una flota de vaixells, .... els britànics ho van veure clar: l'illa era un punt estratègic a conquerir. I així ho van fer al segle XVIII.

Ens diuen que Menorca encara conserva gust britànic. En les seves finestres de guillotina pintades de verd fosc, en els miradors de les seves cases, en els seus edificis de color “vermell anglès”, … si fins i tot celebren el Dia dels Innocents l’1 d’abril, com a Gran Bretanya !.

Som un grup d’amics aficionats a la història i la natura. El viatge a Menorca ens ha descobert una illa impregnada de llegendes de dominacions i de construccions que les recorden.

Soldats i canons a la plaça

Amb la visita a Es Castell, una petita localitat a la bocana del port de Maó, vam iniciar el nostre recorregut per la Menorca britànica. Increïble! La plaça del poble, envoltada per edificis de color vermell, és l’escenari d’una representació històrica: el Tractat d’Amiens pel qual els anglesos van retornar l’illa als espanyols.

Soldats de tots dos països vestits d’època recreen aquells moments i disparen els canons amb els aplaudiments de totes les persones que s’han reunit a la plaça.

Aquest poble va ser dissenyat per l’enginyer britànic Mackellar i ens expliquen que el seu nom li ve del Castell de Sant Felip, una fortificació militar que guardava l’illa alçant-se a l’entrada del port per evitar l’entrada de les flotes enemigues.

Excavat a la roca, invisible des de terra i mar

Ens recomanen visitar el Fort de Marlborough, que van construir els britànics per protegir el castell. A la Cala Sant Esteve ens trobem amb una construcció que no es veu des de terra ni des del mar però des de la qual es veu qualsevol embarcació que s’acosta al port de Maó.

“Bloody island” l’illa sagnant

Passegem pel port de Maó on hem menjat un peix excel·lent. El sol comença a amagar-se i el paisatge és meravellós.

Gairebé al centre del port hi ha una petita illa. Li diuen l’Illa del Rei, però els anglesos l’anomenaven Bloody island i en ella van construir un hospital on atenien els ferits en les batalles navals.

L’hospital ja no funciona però l‘edifici del segle XVIII s’ha restaurat i l’illa s’ha convertit en un lloc de visita obligada. Col·leccions d’antics instruments mèdics, les restes d’una basílica paleocristiana del segle VI, … i a més és una zona natural protegida que té fauna i flora autòctona.

Untitled design (1)

Una torre de defensa de més de 200 anys

Estem a Fornells, un poble pesquer al nord de l’illa. Una badia de netes aigües blaves, vaixells, gent practicant windsurf, altres passejant en caiac, … Fornells és ple de vida i d’activitat.

Els britànics també van estar aquí i, per protegir aquest polit lloc, van construir una torre de defensa que es manté en molt bon estat. A dins hi ha un centre d’interpretació on t’expliquen tota la història.

A dalt, albirant tota la mar des de la bocana del port, la Torre de Fornells es veu imponent. Quatre pisos de pedra que servien de talaia al proper Castell de Sant Antoni.

Untitled design

Des d’aquí veiem el cap de Cavalleria i el seu far. Tornem al passeig marítim perquè ens anem cap a Ciutadella.

Per aquí es van “colar” els francesos

Doncs sí !. Tant protegir el port de Maó que s’havien oblidat de Ciutadella i els francesos van arribar per aquesta zona de l’illa i des d’aquí es van dirigir al Castell de Sant Felip per assetjar-lo.

Per això, 50 anys més tard, els britànics van decidir construir una torre de defensa, la Torre de Castellar, a Ciutadella i així evitar-se “ensurts “.

És una torre molt original, envoltada per un fossat de 6 metres d’ample. Diuen que és l’únic edifici de l’època britànica que hi ha a Ciutadella.

Amb bicicleta pel camí reial

No ens anirem de Menorca sense veure una de les vies de comunicació que els britànics van deixar a Menorca: el Camí d’en Kane. Aquest és el seu nom actual però ells li van dir Camí Reial de Menorca. De Maó a Ciutadella, una carretera vorejada de camp, amb petites cases en el seu recorregut.

Hem llogat unes bicicletes i vam sortir des de Maó esperant arribar fins Es Merdadal perquè alli es tallen alguns trams del camí que estan intentant recuperar.

Sabíeu que la ruta britànica de Menorca és un dels grans atractius de l’illa? Et ve de gust conèixer-la? Natura, història, monuments, … ho té tot per fer de la teva visita a Menorca un viatge al passat que recorreràs en el present i recordaràs en el futur.

Comunidad