Alaior

La ciutat, edificada al voltant de l’antic pujol d’Ihalor, nom d’on prové el seu actual topònim, fou fundada pel rei Jaume II de Mallorca l’any 1304. Alaior té 9.972 habitants i està a 12 km de Maó.

QUÈ VEURE A ALAIOR:

Església de Santa Eulàlia: La parròquia de Santa Eulàlia, avui patrona de la ciutat, és la primera estampa que ens trobem quan entrem a Alaior. L’estructura de l’edifici fou reedificada al segle XVII amb inspiració barroca, des d’ella podem accedir al carrer que arriba fins al Parc Munt de l’Àngel. La posició elevada d’aquest mirador brinda un magnífic observatori sobre l’entorn rural.

Centre Històric: Alaior amaga nombroses sorpreses arquitectòniques, racons que val la pena no perdre’s com:

La capella del Rosari, a l’interior mateix de l’església de Santa Eulàlia, a més d’admirar quan surts el portal de Sant Pere.

El pati de Sa Lluna, un antic claustre de franciscans.

El palau Can Salort, l’expressió de l’arquitectura civil representativa d’antigues famílies acomodades, avui de propietat municipal i seu de l’extensió de la Universitat de les Illes Balears.

L’ermita de Sant Pere i la seva plaça poblada d’arbres on agafar-se un descans davant tantes propostes culturals.

Els molins que envolten la població: el d’en John i el d’en Pujol i els colls de pous que encara es mantenen dins la trama urbana.

•Carrers de la vil.la medieval, que ens portarà a conèixer racons secrets de la ciutat.

Cultura: Per conèixer la realitat cultural d’Alaior, la millor opció és endinsar-se en l’espai cultural Rotger o en el centre de cultura de San Diego.

Gastronomia: Alaior és el bressol del internacionalment conegut Formatge de Menorca, a més destaca la producció artesanal d’embotits, gelats, pastisseria i elaboració de licors.

Indústria: Destaca la fabricació de calçat i bijuteria. Aquests productes poden adquirir-se, en gran part, a les indústries que compten amb botigues pròpies.

Senderisme: Els camins rurals dels seus voltants ens ofereixen l’oportunitat de realitzar diverses excursions de senderisme o anar en bicicleta, com l’itinerari que ens porta fins l’ermita rural de Sant Llorenç de Binixems.

Platges: Son Bou i Cala en Porter.