Ciutadella de Menorca

Ciutadella de Menorca és la ciutat més occidental de l’illa i és la seu del bisbat. Té 29.315 habitants, per la qual cosa juntament amb Maó, és el municipi més important de l’illa.

El passat encara segueix viu a aquesta ciutat, ja que cada episodi de la seva història es reconeix als seus carrers.

HISTORIA:

La ciutat fou conquistada pel poder dels vàndals i, posteriorment, incorporada a l’Imperi bizantí. El segle VII els musulmans començaren a devastar-la, tot i que l’ocupació total no es produí fins a principis del segle X. Durant la dominació musulmana la Medina Minurka passà a denominar-se Ciutadella, que fou antiga capital de l’illa fins que el 1722 el comandant britànic Richard Kane traslladà a Maó els tribunals i les oficines del govern. La dominació francesa instaurà una corrent cultural de gran importància que donà pas a les idees imperants a Europa. L’etapa de domini espanyol que succeí a la segona dominació anglesa permetrà realitzar un antic desig de la ciutat: reinstaurar el bisbat propi.

QUÈ VEURE A CIUTADELLA:

Centre Històric: Els seu casc antic és una petita ciutat fortificada, la presència musulmana es manifesta en els laberíntics carrerons que surten des de la Plaça d’es Born, dins les muralles de la ciutat moresca.

Placa d’es Born: Amplia i senyorial, la plaça està dominada per un obelisc construït a mitjans del segle passat , que recorda l’assalt de la flota turca el 1558 i el sacrifici dels seus habitants, morts o convertits en esclaus. Ens trobem també amb l’Ajuntament, un palau emblema del poder, el Teatre d’es Born i els senyorials palaus: Salort, Vivó i Torre Saura d’estil neoclàssic propietat de l’antiga noblesa que encara segueix vigent en la societat actual.

Catedral: Des de la Plaça del Born neixen els carrers que s’endinsen en el casc antic, que ens porten a l’imponent catedral del segle XIV alçada sobre una antiga mesquita àrab.

Seu episcopal: Ciutadella com a seu episcopal de l’illa, ens segueix mostrant manifestacions del seu caràcter al seu convent de Santa Clara, la preciosa Església del Sant Crist. Així com el Seminari, amb el seu Museu Diocesà i el seu singular claustre.

Església del Roser o el Palau Saura: convertides ambdues en sales d’exposicions.

Ses Voltes: reben aquest nom per les seves característiques porxades i son un punt de referència per on passejar tranquil•lament i visitar els comerços de la zona. Durant l’itinerari, una imatge cridarà poderosament l’atenció del visitant: una escultura de bronze d’un be que fa al•lusió a les festes de Sant Joan.

Gastronomia: La ciutat s’ofereix també com a un bon lloc per a relaxar-se, en alguna terrassa de les seves nombroses places, o per conèixer els seus centres d’artesania. I sobretot és digne d’esment l’encantador port de Ciutadella, un lloc màgic on es pot tastar la típica cuina marinera de l’illa o viure la nit a les terrasses amb vistes al mar del Pla de Sant Joan.

FESTES DE SANT JOAN:

Ciutadella celebra els dies 23 i 24 de juny les festes de Sant Joan en honor el seu sant patró. Una festa en la qual el cavall és el protagonista, mitjançant uns jocs eqüestres populars que segueixen els rituals establerts des de l’Edat Mitjana. Tota una expressió d’alegria d’un poble que obre les seves cases i els seus cors al visitant.