Ferreries

Ferreries és un municipi situat entre Ciutadella, Mercadal i Es Migjorn Gran. El seu nom deriva de “ferrer” i que prové del llatí “ferrum” i té una població de 4.717 habitants.

La seva capritxosa orografia la situa al sud de barrancs de gran bellesa natural, entre els quals destaca el d’Algendar, i al nord s’alcen els pujols, com el de Santa Àgueda de 264 metres d’altitud, el qual ens regala vistes al poble i als totalment verges boscos mediterranis dels voltants.

Al voltant d’aquests paratges es construí el municipi el segle XVIII, fou quan es construí l’església de Sant Bartomeu, artèria de la qual neixen els blancs carrers del casc urbà. Des d’on podem perdre de vista el temps i passejar tranquil.lament fins a arribar a la Plaça Espanya, on cada dissabte es celebra un mercat artesanal: formatges de la zona, embotits elaborats amb carn de bestiar del camp menorquí, rebosteria tradicional, confitures i mel del camp. Fins i tot, ens trobem amb productes propis elaborats amb les mans més sàvies de l’illa com el macramé, o productes d’espart, vidre gravat, feines en cuiro, i sens dubte l’artesania més significativa: les avarques. Un calçat de cuiro treballat amb soles de pneumàtics, que té els seus orígens en la gent que treballava al camp. Tot això acompanyat per balls populars, una gran oportunitat de conèixer l’essència de les costums menorquines.

Ferreries és coneguda internacionalment per les seves fàbriques de calçat, que conjuguen l’elaboració artesanal amb les últimes tendències en moda d’alt disseny, a més de la producció de mobles i bijuteria. Aquests productes es poden adquirir a gran part de les indústries que compten amb botigues pròpies.

Una vegada hem recorregut tot l’encant del poble és el moment de descobrir el seu paradisíac entorn natural. Un itinerari cap a la grandiosa bellesa dels seus barrancs dels quals neix una exuberant vegetació on es refugia una fauna sorprenent i amb uns penya-segats de 80 metres d’altura.