Maó

Maó (pronunciació local el Mô) és la capital administrativa de l’illa. Compta amb 28.942 habitants (INE 2011). En aquesta ciutat es troba el Consell Insular de Menorca, figura administrativa que exerceix de govern insular, el major hospital públic Mateu Orfila i l’Aeroport de l’illa.

Les aigües del seu port natural, un dels més extensos del món i possiblement el més gran en bellesa, ha estat històricament porta d’entrada de nombroses civilitzacions. Situat estratègicament al centre del mediterrani, aquesta fortalesa natural oberta al mar ha estat el refugi més desitjat del mediterrani per combatre els vents de tramuntana, la fúria del mar i sobretot les esquadres enemigues.

HISTORIA DE MAÓ:

Els fenicis, fa 3000 anys, la denominaren Maghen per definir-la com a petxina; un escut protector de les adversitats que es trobaren abans de la seva arribada. També els cartaginesos foren protagonistes de la història de la ciutat, de tal manera que fins i tot l’origen etimològic de la ciutat podria provenir del general Magon, germà d’Aníbal que s’instal.là a l’illa entorn el 205 a. C.

La ciutat va créixer amb el pas dels romans que l’elevaren a municipi i amb la presència musulmana declinà la capital a favor de Ciutadella. Els seus episodis d’invasions i dominacions arriben al seu punt més dramàtic el 1535, un any de desgràcia, quan el temible pirata Barba-roja arrasa la ciutat i captura a cents d’habitants, els converteix en esclaus i els desterra al nord d’Àfrica.

Malgrat els vàndals, la fam i altres xacres, la ciutat comença a recuperar-se econòmicament i el desenvolupament urbanístic de Maó té un creixement considerable als anys posteriors, fins a arribar al seu màxim esplendor el segle XVIII.

Quan els anglesos, francesos i espanyols es disputen el control de la ciutat, tanta insistència de poder de tan preat tresor, provoca que canviï de mans fins a cinc vegades. Des del primer domini anglès el 1722 la ciutat de Maó passa a ser la capital administrativa de l’illa, l’activitat portuària creix i el trànsit d’esquadres de tot el món és intens i floreix una important burgesia maonesa. En aquesta època es construeixen els edificis més significatius i Maó comença a adquirir una personalitat que encara avui perdura als seus carrers.

La constant anada i vinguda de pobles, ha transformat Maó en una rica combinació de cultures, en una ciutat oberta i cosmopolita amb un marcat caràcter hospitalari que gaudeix d’un perfecte equilibri entre tradició i modernitat.

QUÈ VISITAR A MAÓ:

L’extens llegat cultural que han deixat les diverses civilitzacions es projecta als seus carrers , en les quals podem reconèixer , l’herència de l’estil colonial del segle XVIII.

Ajuntament: d’estil neoclàssic amb alguns elements barrocs. Destaca el color vermell de la façana del Principal de Guàrdia ( edifici originàriament destinat al cos de guàrdia anglesa ) .

Edificis religiosos: Sant Francesc, El Carme o Santa Maria, que al seu interior s’aprecia un orgue monumental de principis del segle XIX, amb el qual es celebren inoblidables concerts de música clàssica.

Teatre Principal: Un dels teatres d’òpera més antics d’Espanya , pel qual han passat les més importants figures internacionals del bel canto .

Ateneu Científic i Literari: Referència de l’esperit il • lustrat del segle XIX .

Museu de Menorca: un antic convent franciscà de línies barroques on podrem descobrir la realitat cultural de l’illa.

Mercat del Peix: construït sobre un antic baluard del segle XVIII , on els pescadors s’encarreguen de fer arribar puntualment els productes més frescos del mar. Actualment és punt de trobada per prendre un aperitiu al matí o a la nit.

Claustre del Carme: Trobarem un mercat de productes típics artesanals, fruites i verdures i carnisseries.

Edifici Modernista Casa Mir al carrer Ses Moreres i les espectaculars cases senyorials al carrer Isabel II.

Miradors del Port: Plaça Miranda , Isabel II , Sant Francesc.

Port de Maó: al port podrà visitar les petites botigues d’artesania i assaborir els productes de l’illa en els nombrosos bars i restaurants . Al port també es concentra tota la oferta l’oci nocturn de la ciutat. Molt recomanable és pujar a un dels vaixells que realitzen excursions turístiques. Així podrem descobrir, al llarg de les més de tres milles de longitud, un paisatge monumental de fortificacions del passat, illots que alberguen molta història i majestuoses viles colonials, com la de Golden Farm que domina la badia i segons explica la llegenda va ser escenari del romanç entre Lord Nelson i Lady Hamilton durant la dominació britànica de l’illa.