Plaça des Born

La senyorial plaça des Born és el centre neuràlgic de Ciutadella, el nucli de la ciutat del qual emergeix un laberíntic circuit de carrerons i pòrtics amb molt encant. Enmig de l’antiga plaça d’armes presideix l’obelisc des Born; un monument de vint-i-dos metres d’altura datat del segle XIX, que commemora la resistència i la derrota de la ciutat per part dels turcs el 1558, que saquejaren i incendiaren la ciutat i s’emportaren a Constantinopla a gairebé quatre mil captius.

A la part de la plaça que dóna al port, ens trobem amb l’Ajuntament: un palau emblema de tan il.lustre poder. L’edifici fou antic real alcàsser edificat sobre un castell musulmà, del qual avui encara es conserven algunes parts. La seva façana principal és de principis del segle XX. Si volem conèixer més profundament aquest monumental edifici, podem visitar el pati de l’antic bastió, a més del saló gòtic.

Podem concloure aquesta visita cultural apropant-nos al Teatre des Born i contemplar la seva façana neoclàssica de referències paleses. El teatre fou construït una mica abans del 1876 i ocupa el solar on els anglesos construïren una caserna el segle XVIII.