Sant Lluis

La creació d’aquesta població de cases blanques i traçat rectilini fou obra dels francesos, durant la guerra del set anys (1756-1763). Originàriament fou projectat per albergar les tropes franceses, a més de crear un centre d’organització del poblat a un entorn rural.

L’església d’estil neoclàssic, dedicada al rei Lluís IX, és d’una gran bellesa arquitectònica i sorprèn per la seva integració amb les cases del poble.

Una visita a Sant Lluís ens obre els ulls a la simplicitat, a l’autèntica bellesa de les coses; representada al Molí de Dalt, imatge representativa de la població, un antic molí de blat convertit avui en museu etnològic.

Les tradicions populars segueixen vives al poble, aquí encara sobreviu el Joc de Bolla; un joc similar a la petanca que fou molt estès antigament a Menorca, el qual es practica a la sala de joc del Centre Cultural de Sant Lluís.

Durant els mesos d’estiu les manifestacions artístiques són nombroses. Fàcilment ens trobem amb algun concert o alguna obra de teatre programada pel poble. Així com un mercat de compra i venta d’art, on els artistes locals exposen les seves ceràmiques i pintures.

L’entorn rural conserva tota l’essència del paisatge tradicional menorquí. Els casats sorgeixen entre un autèntic laberint de parets seques (parets de pedres col.locades amb mestria, sense l’ajut de cap argamassa), les quals separen les finques les unes de les altres. Aquestes cases presenten unes peculiaritats que les fan úniques, com l’orientació de la teulada que predomina en el sentit est – oest, o la tan estesa costum dels seus propietaris d’encalcinar-les, dotant-les així d’una bellesa idíl.lica en el seu conjunt. D’entre aquestes agrupacions de cases, sobresurten els “llocs” o possessions senyorials que destaquen per les seves dimensions i per les seves singulars formes arquitectòniques.

Els voltants de Sant Lluís ens donen l’oportunitat de realitzar rutes de senderisme que arriben al mar. En perfecta harmonia amb la naturalesa, ens anem trobant pel camí amb la vegetació autòctona de l’illa, amb el pausat caminar de les vaques menorquines i amb la presència d’un talaiot (construccions prehistòriques de pedra) l’altura de la qual ens brindarà l’oportunitat de gaudir d’unes magnifiques vistes sobre Sant Lluís.

Abans d’arribar al nostre destí, on ens espera un merescut bany a les cristal.lines aigües de les cales del sud, ens trobarem amb una torre de defensa del segle XVI. Una construcció de pedra i morter utilitzada, a la seva època, per la vigilància costera, des d’on podrem afigurar tot l’esplendor de la costa.