Has sentit la llibertat de cavalcar per la vorera de la mar a Menorca?
Cavalls de raça menorquina esvelts i elegants, nobles i dòcils, per passejar o com a protagonistes de les festes de l'illa. A Menorca el cavall és cultura.
Què se sent? Serenitat i llibertat. Només s’escolta l’amanyac de la onades i els passos del cavall a l’aigua. El sol es reflecteix en el mar i els nens agafen amb força les regnes. Ningú no parla.
L’excursió ha estat màgica. Mai havíem muntat a cavall encara que els nostres fills ens ho havien demanat en diverses ocasions. No ho sé, ens feia respecte pujar-los a aquests animals tan grans.
¿Anglesos, espanyols o africans?
El cavall de raça menorquina és de color negre, estilitzat i enèrgic. Sobre el seu origen hi ha diferents versions. Diuen que és un encreuament entre el cavall espanyol i el pura sang anglès que es va produir durant la dominació britànica de l’illa al segle XVIII. Altres diuen que és d’origen berber. El 1988 es reconeix la pura raça menorquina d’aquests cavalls.
Ens han explicat que els animals que muntarem avui són d’aquesta raça. Molt tranquils i de bella estampa. Els nens han triat els seus i de seguida han entès les indicacions dels monitors.
Trotant pels camins entre parets seques
Hem començat l’excursió pel Camí de Cavalls, un sender que recorre el litoral de l’illa. El camp està preciós, ple de colors. A sobre del cavall hi ha una altra perspectiva i l’olor de les flors i el so dels cascs ens acompanyen entre parets seques i roques.
Els nens es van animant. Al principi estaven una mica rígids però l’experiència els està agradant tant que han començat a comentar el que veuen i a preguntar als monitors sobre les rutes eqüestres que hi ha a Menorca.
Rutes eqüestres per a tots els gustos
La resposta els sorprèn: «Pots recórrer tota l’illa a cavall. Donar-li la volta completa a través del Camí de Cavalls, aventurar-te per tots els camins rurals que tenim a Menorca, passar per boscos i arribar a les platges».
El major dels meus fills obre els ulls sorprès: «¿Anirem a la platja amb el cavall? ¿I podrem entrar a la mar amb ells? «.
«Sí. Al final d’aquest camí seguirem cap al sud i arribarem a la mar. Però avui ho farem perquè estem al febrer. De maig a octubre no es poden portar els animals a les platges per no molestar les persones que estan nedant i prenent el sol «.
«Genial». Està emocionat i estreny el pas per arribar abans. El cavall li obeeix a l’instant i tots hem començat a trotar. Ara el camí és ample i ja es nota l’olor salat.
http://www.yeguadasanadeodato.es/
A cavall jugant amb la mar
Tots hem aturat. La primera impressió en veure la mar és inoblidable. Allà anem. Els nens es volien avançar però els monitors, que estan en tot moment pendents d’ells, els han explicat que aquest és un moment que cal gaudir sense presses.
No hem baixat del cavall. Amb ells hem recorregut la vorera del mar, blau i transparent. La platja estava deserta, era tota per a nosaltres. Deixàvem les empremtes enrere que l’aigua esborrava poc a poc. Silenci, llibertat, pau, …. no sé quina és la paraula que millor definiria aquesta estona que hem passat. Memorable.
Els cavalls estan sent uns companys de viatge excel·lents. Els seus suaus moviments, harmoniosos, sempre concentrats en el camí, fan que et deixis portar amb confiança.
Tornem al punt de partida i vam aprofitar per preguntar als monitors sobre aquests cavalls tan dòcils. Ens diuen que són uns animals molt adequats per a la doma, són molt intel·ligents i aprenen ràpid.
A dues potes ballant a la plaça
A més, són els protagonistes de les festes patronals de tots els pobles de Menorca. Surten a la places muntats per genets i, al ritme de la música, s’alcen sobre les seves dues potes del darrere mentre els assistents a les festes els animen i aplaudeixen.
Sí, ja veig les mirades dels meus fills …. i del meu marit. Sí, tornarem a Menorca per conèixer les festes i veure els cavalls en acció. Promès. I tu? Has viscut l’experiència de muntar a cavall pels camins de l’illa? Has cavalcat a la vora de la mar? Ha estat fantàstic. Repetirem.