Festes Populars i Sant Joan

Les festes populars es celebren durant l’estiu a les diferents poblacions de l’illa. Aquestes celebracions locals són la millor demostració de l’autenticitat de les costums menorquines, en les quals el cavall de raça autòctona és el vertader protagonista.

El punt de partida d’aquesta sèrie de festes, i la més popular de totes, és Sant Joan, que es celebra a Ciutadella el 23 i 24 de juny.

Aquestes festes són autèntiques en el sentit més ampli de la paraula; el seu origen, probablement religiós, es remunta a principis del segle XIV quan cada 23 de juny es celebren romeries a l’ermita de Sant Joan de Misa. La seva distancia, d’uns vuit quilòmetres, amb el nucli urbà feia necessari el seu desplaçament a cavall. Amb el temps, aquestes concentracions esdevingueren en la pràctica de jocs eqüestres representats pels diferents estaments de la societat de l’època.

Actualment la festa manté intacta tota l’essència que marcaven els protocols de fa segles. Aquests rituals s’han conservat per tradició oral de pares a fills, provocant que l’esperit de la festa segueixi viu anys després.

Tot i que les festes de SANT JOAN són les més conegudes, cada poble de Menorca celebra les seves festes populars. En totes aquestes festes el cavall és el protagonista, i a pesar d’algunes diferències en el protocol, la diversió, l’emoció, el goig, els sentiments, etc … hi són presents en la seva màxima expressió.

El respecte i l’admiració que senten els menorquins pels seus cavalls és tan gran, que tot i el fervor de la festa se’ls protegeix totalment i no reben cap mal. Durant aquestes celebracions els cavalls es converteixen en els perfectes aliats per a viure una explosió d’alegria col.lectiva, fet que ens provocarà un autèntic contrast de sensacions.